Lengyel hegyi juhászkutya-POLSKI OWCZAREK PODHALAŃSKI

Testfelépítése 

A Lengyel hegyi juhászkutya erős, masszív állat, széles, egyenes háttal, széles kemény lágyékkal és enyhén csapott farral. A marja jól kirajzolódó, széles. Farka a csánkjáig ér, a vége enyhén görbült lehet. Mellkasa mély, ferdén álló bordái kissé laposak. Hasa enyhén felhúzott, csapott vállai a testéhez simulók. Lábai erősek, de nem vastagPodhalaner Sven Fischer.jpg csontúak. Hátsó lábai mérsékelten szögelltek. Mancsai ovális alakúak, a lábujjak egymáshoz közel állók. Nyaka mérsékelten hosszú, lebernyeg nincs rajta. Fejét kissé magasan tartja. Az arcorri rész ugyanolyan hosszú, mint a koponya, vagy valamivel hosszabb annál. A stop jól látható, de nem túl erős. Az orrnyereg széles, az ajkak feszesek. A vastag, háromszögletű fülek a külső szemzuggal egy magasságban vagy valamivel fölötte tűzöttek, s lelógóak. A szemek közepes nagyságúak, kissé ferde vágásúak. Az ollószerű harapása preferált. A fedőszőrzet vastag és hosszú, merev tapintású, sima vagy hullámos szőrszálakból áll. Az aljszőrzet szintén igen dús. A szőrszálak a lábakon, a nyakon és a farkon hosszabbra, a fejen és a lábak elején rövidebbre nőnek. Bundája mindig fehér, az orra fekete, szemei pereme és az ajkak pedig sötéten pigmentáltak. A szemek sötétbarnák.

Vérmérséklete

A Lengyel hegyi juhászkutya általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott természetű. Intelligens, viszonylag engedelmes, szívesen tanuló fajta. Nagyon hűséges a családjához, elszántan védelmezi annak tagjait, otthonát és tulajdonát a rossz szándékú emberektől. A szabadban szeret tartózkodni, lakásban nem érzi jól magát. Barátságos természetű állat, jól kijön más kutyákkal és az egyéb háziállatokkal is. Ugyanez érvényes a gyerekekre, viszont tudni kell, hogy nem fog a családhoz tartozó gyerek mellé állni, ha az durván bánik más gyerekekkel. Ha idegennel találkozik, hátrahúzódik, és vár, amíg gazdája azt nem érezteti vele, hogy megbízható az illető. Nem óvakodik különösebben az idegenektől, de egyértelműen jelzi, hogy a család az első.

Méretei

  • Marmagasság: kan: 65-70 cm, szuka: 60-65 cm (2-3cm-es eltérés még megengedett)
  • Testtömeg: 30-35 kg

Megjegyzés

A Lengyel hegyi juhászkutya igen értelmes és szívesen tanul. Ha nyugodt és következetes módon tanítják, nem lehet vele gond. A durva módszerek viszont a kívánttal ellentétes eredményre vezetnek. Hazájában többféle célra is felhasználják; másutt megbízható családi kutyaként tartják.